top of page

Het kloppend hart van onze stad: de verenigingen

Naar aanleiding van Erfgoeddag stelde Nieuwpoort Verbeeldt foto’s en enkele bijzondere objecten tentoon over Nieuwpoortse verenigingen in de Stadshalle.

Een ideale gelegenheid om het stadsbestuur nog maar eens aan te sporen hun verenigingen de steun te geven die ze verdienen.


Verenigingen vormen het hart van onze stad, waarin ze ervoor zorgen dat belangen behartigd worden, zowel op individueel als op collectief niveau. Als bindmiddel tussen mensen zijn ze de motor achter sociale verbondenheid en faciliteren ze betekenisvolle ontmoetingen.


Daarnaast versterken ze het gevoel van betrokkenheid en welzijn onder burgers. Kortom, verenigingen vormen een onmisbaar element van het sociale weefsel van onze samenleving.

Onze stad kent zoveel verenigingen: van muzikale, kunstzinnige en culturele tot politieke,sociale, sportieve en educatieve…en die moeten we koesteren. Elk met hun eigen sterke socio-culturele relevantie, verdienen ze alle steun die een stad hen kan bieden.


De afgelopen jaren waren geen cadeau voor deze verenigingen. De opeenvolgende crisissen hebben de verenigingen getroffen waar het het meeste pijn doet. Stijgende facturen zorgden ervoor dat velen het water aan de lippen voelen. 


De vrijgevigheid, onder de vorm van de gekende sponsoringen, die vroeger te zien was bij kleine lokale verenigingen is sterk verminderd. In een tijd waarin je voor een paar euro duizenden online views kunt kopen, lijkt lokale publiciteit een verouderd concept te zijn geworden. Als er nog steun gegeven wordt, is dat vaak uit sympathie of nostalgie met die specifieke vereniging. De lokale winkeliers zoals de buurtwinkel, slager, bakker, krantenwinkel of zelfstandige ondernemer, weten dat de kans op directe winst klein is, maar ze begrijpen het belang van het ondersteunen van de lokale gemeenschap.


Niet alle waardevolle bezittingen zijn in geld uit te drukken. Een vervuld sociaal leven hoeft niet luxe te zijn. Het gevoel samen iets te betekenen voor anderen schept een voldoening die geld niet kan evenaren. Daarom moeten we ons sociale kapitaal koesteren en erin investeren, niet alleen financieel maar ook met onze tijd en betrokkenheid. Door het verenigingsleven kunnen we een positieve invloed hebben op onze gemeenschap en streven naar een inclusieve en warme samenleving waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht hun achtergrond.


We doen dan ook een warme oproep aan het stadsbestuur: investeer in de verenigingen, in de vele vrijwilligers, in alle leden, kinderen en ouders.


  • Zorg dat elke vereniging een lokaal heeft om hun werking naar behoren uit te oefenen.

  • Actualiseer de werkingssubsidies, zodat de verenigingen de financiële ademruimte krijgen om zich onbezorgd te kunnen focussen op hun kerntaak. 

Koppel deze actualisatie vervolgens aan de index, zo groeien de werkingsmiddelen mee met de stijgende levensduurte. 


Het is de ideale garantie dat verenigingen blijven bestaan en hun kloppend hart het ritme van onze mooie stad blijven aansturen.



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page