top of page

Toewijzing bestek WZC De Zathe blijft vragen oproepen

Een bewogen gemeenteraad (28/03/2024) 🏛️😲

Zo kan je het wel stellen. Met 22 punten was de agenda merkelijk uitgebreider dan de vorige gemeenteraad. 2 punten werden zelfs op aangeven van Pro verdaagd. Het huiswerk van het bestuur was duidelijk niet goed gemaakt.


Hetzelfde verhaal in de zitting van het AGB: ook hier werd het punt over de ticketprijzen in Westfront verdaagd. Te veel verschillende soorten tarieven zorgen voor verwarring, dit moet herbekeken worden.


Op het punt over de verkoop van Zaal Cardijn, hebben we vanuit de Pro fractie tegengestemd. Achter deze waardevolle historische gevel schuilt een ideale ruimte om een socio-culturele hotspot van te maken. De CD&V ziet dit helaas anders… en dat mag… zo zit de politiek nu eenmaal in elkaar. Het symboliseert wel een belangrijke boodschap voor de Nieuwpoortenaar. 1 partij aan de macht is nooit goed, hopelijk onthouden de kiezers deze les wanneer we allen gaan stemmen in oktober voor de gemeenteraadsverkiezingen. Gevolg is dat we er ons nu bij moeten neerleggen dat deze site opnieuw 2 bouwlagen appartementen zal huisvesten. Vol, voller, volst, zo kan je Nieuwpoort binnenkort nog het beste omschrijven, een pijnlijke evolutie.


In de varia-ronde had ik 8 vragen voorbereid 📋 (integraal te beluisteren via https://nieuwpoort.notubiz.be/vergadering/1175310).

De belangrijkste vraag ging uiteraard over het WZC De Zathe. Terwijl de verwijten mij, vanuit de meerderheid lustig om de oren werden gestrooid, ging ik onverstoord verder.





Mijn vragen deel ik graag met jullie:

  1. Het bestek werd uitgeschreven voor max. €749.999 euro over 4 jaar. Perfect onder het maximum bedrag van €750.000 euro om geen openbare aanbesteding uit te schrijven… Waarom? Omdat je dan geen risico loopt dat andere geïnteresseerden zich kandidaat zouden stellen?

  2. Op basis van welke criteria werden de 3 kandidaten gekozen om prijs in te dienen? Na een lange stilte kwam het antwoord: ze werden gekozen omwille van de vergelijkbare structuur van de vzw.

  3. Ok tot daar aan toe, het is een uitleg als een ander. MAAR als je er 3 aanschrijft en je ontvangt maar 1 antwoord terug, toevallig degene die de audit heeft uitgevoerd, heb je dan wel een correcte vergelijkingsbasis? Het is niet omdat je een bestek uitschrijft voor max. €749.999 dat de indieners ook aan dat bedrag moet geraken… misschien ging een ander wel de opdracht aanvaarden voor minder… We zullen het alleszins nooit weten. De indieningsperiode was zodanig kort dat er weinig kans was dat er andere kandidaten een dossier gingen indienen. Bovendien werd de audit niet meegestuurd naar de andere 2 aangeschrevenen, waardoor de 3de kandidaat sowieso al een voorsprong had.

  4. Wat is het eindspel in dit dossier? De opdracht werd uitgeschreven voor 4 jaar met de mogelijkheid tot verlenging van 2 maal 2 jaar. Dus in het slechtste geval (of in het beste geval, afhankelijk van hoe je het bekijkt) zal je na 4 of 8 jaar een WZC hebben dat volledig op de rails staat, en wat dan?

  5. Er werd vanuit het bestuur geponeerd dat er dan opnieuw een bestek zal uitgeschreven worden… SAY WHAT?? Dus dat is dan de oplossing? De Nieuwpoortse belastingbetaler opzadelen met een extern team dat €749.000 per 4 jaar kost?

  6. Je zou denken dat er ondertussen een eigen team zal gezocht worden en aangesteld, zodat die klaargestoomd worden om over te nemen… tenzij… tjah tenzij er interesse is om het WZC dan volledig over te laten aan WZC Sint-Bernardus. Het zijn maar veronderstellingen, maar als je bekijkt hoe de kaarten nu op tafel liggen, is dit een logische vraag.

  7. Zal De Zathe op termijn verkocht worden of zal de exploitatie van het WZC overgelaten worden aan een externe vzw? In het belang van de bewoners en personeel zou het stadsbestuur hier best duidelijk over communiceren. Pro Nieuwpoort is alleszins gekant tegen een privatisering van ons WZC De Zathe! Laat dat duidelijk zijn.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page