top of page

Pro in de raad 20/03/2025



Drukke gemeenteraad vol debat en kritische vragen


In een tot de nok gevulde raadszaal – waar zelfs enkele kampeerstoelen werden binnengebracht om alle aanwezigen te kunnen plaatsen – beloofde de gemeenteraadszitting een pittige avond te worden. Kritische vragen en scherpe discussies zorgden voor de nodige spanning, en op tijd en stond laaide het debat hoog op. We brengen jullie graag een overzicht van de belangrijkste thema’s die aan bod kwamen.


  1. Wijzigingen in het budget en meerjarenplan door raadslid Rousseau

Raadslid Jo Rousseau uitte kritische bedenkingen bij de voorgestelde wijzigingen in het budget en het meerjarenplan. Hier zijn enkele opvallende punten uit de discussie:


1.1 Subsidies voor verenigingen

Het budget voor verenigingen stijgt met 30% – de eerste verhoging sinds 2012. Toch hekelde raadslid Nicolas Vermote dat deze stijging niet de volledige indexstijging dekt. Indien men de indexering van 2012 tot 2025 correct zou doorrekenen, zou een verhoging van 35% logischer zijn. “Waarom kiest CD&V voor 30% en niet voor de volledige 35%? Dit betekent dat verenigingen nog steeds minder kunnen doen met hun geld dan in 2012,” stelde Vermote. Hij pleitte ervoor om de verhoging te corrigeren naar 35% en vervolgens jaarlijks te indexeren. Hopelijk komt het voortschrijdend inzicht nog bij CD&V en wordt dit meegenomen in het nieuwe meerjarenplan.

De kampsubsidies blijven behouden zoals voorheen.


1.2 Evenementenbudget

Het evenementenbudget bedraagt 1,5 miljoen euro, maar een duidelijk overzicht van de besteding ontbreekt. De verhoging met 112.000 euro riep vragen op, die grotendeels onbeantwoord bleven.


1.3 Investeringen in wegen en gebouwen

Er wordt 500.000 euro voorzien voor infrastructuurwerken. Daarnaast wordt een reservefonds opgericht voor opportuniteiten, waaronder de aankoop van het gebouw naast City. De burgemeester weigerde echter verdere uitleg te geven over het doel van deze aankoop. “Hij verwacht dus dat de oppositie een budget goedkeurt zonder te weten waarvoor het dient. Tot zover de openheid en transparantie,” klonk het.


1.4 Onroerend goed en verkopen

De verkoop van het Vredegerecht blijft onduidelijk. Ook de verkoop van L’Yser werd niet opgenomen in de budgetwijziging en is momenteel ‘onvindbaar’ in de documenten. Nochtans staat de verkoop reeds online, wat betekent dat een raming perfect in de documenten kon worden opgenomen.


1.5 Toerismebudget

Een extra 35.000 euro wordt voorzien voor aanpassingen in 2025, specifiek in samenwerking met Westtoer.


1.6 Manager seniorenbeleid

Er zijn geen duidelijke financiële gegevens voor de aanstelling van een manager seniorenbeleid. De stad financiert deze functie niet rechtstreeks, maar ze wordt wel voorzien binnen WZC Sint-Bernardus, die momenteel het beheer van WZC De Zathe op zich neemt.. Het ware logischer geweest dat de stad zelf een manager aanstelt en opleidt. Op die manier zou, na afloop van de samenwerking met WZC Sint-Bernardus, de continuïteit verzekerd blijven en WZC De Zathe in stadsbeheer blijven, zonder verdere uitbesteding.


1.7 Hurlebise-renovatie

Er werd een budgetwijziging doorgevoerd om de renovatie van Hurlebise te realiseren en hopelijk ook af te ronden.


1.8 Hendrikaplein en Zeedijk

De heraanleg van het Hendrikaplein wordt begroot op 3,5 miljoen euro. De heraanleg van de Zeedijk zal pas starten na de aanleg van de ondergrondse parking. De fasering en uitvoering worden opgenomen in het volgende meerjarenplan en moeten nog volledig worden uitgewerkt.


1.9 Kopenhagenplan

Er werd gevraagd welke fietsroutes hieronder vallen en welk budget hiervoor wordt vrijgemaakt. Dit zal verder worden onderzocht.


1.10 BOA-subsidies

De subsidies voor kinderopvang stijgen met factor 4, maar deze stijging werd niet opgenomen in de budgetaanpassing. De ondergrens wordt pas meegenomen in de begroting van 2026, waardoor onduidelijk blijft hoe dit extra budget zal worden ingezet.


1.11 Indexering en subsidiebeleid

Er is geen duidelijke lijn in de indexering van subsidies. Sommige posten worden wel geïndexeerd, andere niet. Dit getuigt niet van een doordacht beleid. Er is werk aan de winkel om alle subsidies op een gelijke manier te financieren.


  1. Toelage hulpverleningszone - Brandweer – Nieuwe kazerne door raadslid Vermote

De toekomst van de nieuwe brandweerkazerne blijft onzeker. De voorziene locatie lijkt niet definitief, en er wordt overwogen om een alternatieve locatie te zoeken. Ondanks eerder beloftes van het bestuur, wordt dit weer op de lange baan geschoven.  Een nieuwe locatie zal verder worden onderzocht en meegenomen in het meerjarenplan.


  1. Gemeentelijke dotatie – Ster der Zee door raadslid Rousseau

De oppositiepartijen Pro Nieuwpoort (bij monde van raadslid Rousseau) en Gezond Verstand Nieuwpoort uitten scherpe kritiek op een mogelijk belangenconflict bij de gemeentelijke dotatie aan de pastorale eenheid. Gemeenteraadslid Ann Vanderheeren (CD&V), werkzaam bij deze eenheid, mocht niet stemmen over deze budgettering, aangezien dit een deel van haar loon betreft. Hoewel werd aangehaald dat ze nu via een andere vzw werkt, blijft er volgens de oppositie sprake van belangenvermenging. Opvallend is dat de meerderheid de stem van Ann Vanderheeren absoluut nodig had om een meerderheid te behalen. Zonder haar stem zou dit punt nooit zijn goedgekeurd. CD&V haalde dus alle (onwettige) truken van de foor boven om deze stemming er toch door te krijgen.


  1. Huishoudelijk reglement - hybride vergaderen door raadsleden Vermote & Declerck

De oppositie stemde tegen een aanpassing van het huishoudelijk reglement om hybride vergaderingen toe te laten voor raadsleden en schepenen. Een manoeuvre van de meerderheid om hun krappe zetelvoorsprong niet te verliezen. Dit werd zonder schroom toegegeven door de burgemeester. De oppositie wees erop dat dit volgens voormalig minister Somers wettelijk verboden is en dat minister Crevits deze regel in februari opnieuw heeft bevestigd.


En dan een opvallende nieuwigheid waar jullie van zullen smullen: hybride vergaderen om de meerderheid te redden? Geen probleem volgens CD&V. Maar de gemeenteraad livestreamen – dus net als hybride vergaderen, met videobeelden – dat kan dan weer niet. Als compromis stellen ze wel voor om enkel de audio te streamen. Geen beeld, wel geluid. Het doet denken aan de tijd waarin gezinnen samen rond de transistorradio zaten om naar het nieuws te luisteren. De klok terugdraaien, noemen ze dat. Het punt werd verdaagd voor verdere bespreking.


  1. Verkeerscommissie – Oppositie uitgesloten door raadslid Vermote

De oppositie vroeg om vertegenwoordiging in de verkeerscommissie, naar analogie met het parkeercomité en de parkeercommissie. Het argument was dat verkeers- en parkeerbeleid nauw verbonden zijn en een breed draagvlak noodzakelijk is voor correcte beslissingen. De meerderheid wees dit voorstel af en ging niet in op de vraag.


  1. Varia

Heraanleg zeedijk door raadslid Rousseau

Raadslid Rousseau bracht de vraag op tafel waarom dat ene stukje zeedijk tussen de Veurnestraat en het Hendrikaplein nog steeds ouderwets ‘charmant’ ligt te zijn, terwijl de rest een modern jasje heeft gekregen. Het antwoord? Er wordt gewacht op de aanleg van een ondergrondse parking bij The Grand. 


Reglement vrijwilligerswerk door raadslid Rousseau

In de gemeenteraad van 24/09/2024 werd het punt nieuw reglement vrijwilligerswerk verdaagd. Tot op heden is dit punt nog niet teruggekomen in de gemeenteraad. Bij de CD&V waren ze dit vergeten, wordt vervolgd…


Verenigingsloket door raadslid Inghelbrecht

Raadslid Inghelbrecht wees erop dat verenigingen een schat aan ondersteuning mislopen door een gebrek aan informatie. Van kansentarieven tot subsidies voor cultuurevenementen via IJzersterk Talent, en zelfs gratis opleidingen zoals "Hoe maak ik een socialmediapost die wél werkt". Haar oproep voor een digitaal verenigingsloket bleef echter onbeantwoord.


Een slapend jongerenparlement door raadslid Vermote

Het jongerenparlement, ooit vol energie (en na een suggestie vanuit Pro Nieuwpoort) opgericht, lijkt een winterslaap van het caliber “Doornroosje” te hebben genomen. Gelukkig gaf de nieuwe schepen van jeugd aan hier weer leven in te willen kussen.  


Laadpalen sport- en jeugdarena door raadslid Vermote

Raadslid Vermote stelde de vraag waarom alleen stadsdiensten de laadpalen bij de sport- en jeugdarena mogen gebruiken? Er is toegezegd dat dit wordt nagekeken, zodat straks iedereen zijn elektrische bolide kan pluggen en opladen terwijl ze een balletje trappen of een jeugdactiviteit bijwonen.


Er werd nog een aantal andere variapunten besproken. Alles is, zoals gewoonlijk, te herbeluisteren via de website van stad Nieuwpoort. En binnenkort wordt het nóg interessanter met live uitzendingen via de radio. Samen gekluisterd rond de radio, veel gezelliger wordt je donderdagavond niet…


Met deze zitting werd alvast opnieuw duidelijk dat de gemeenteraad een platform blijft voor kritische vragen, stevige debatten en belangrijke beleidskeuzes. Wordt vervolgd!


 
 
 

Comments


bottom of page