top of page

Dorpspolitiek of meester in de klas?

Dorpspolitieker, mijn nieuwe geuzennaam. Als de definitie van dorpspolitiek staat voor politiek voeren dicht bij de burgers, luisterend naar hun noden, verzuchtingen en wensen, dan omarm ik mijn nieuwe geuzennaam met heel veel liefde. Daarom doe ik aan politiek, om de mensen te helpen en Nieuwpoort nog beter te maken.



🏛️ Gemeenteraad: meer dan een klaslokaal

Wie denkt dat de gemeenteraad het equivalent is van een klaslokaal, denkt best nog eens na. Neen, de raadsleden, en zeker niet die in de oppositie, moeten de mening van de burgemeester en zijn college niet volgen. Ja, zij mogen kritische vragen stellen of andere oplossingen aanreiken. Dat lijkt me de basis van de democratie. Verwar de functie van burgemeester vooral niet met die van een leerkracht.


Deze gemeenteraad (22/02/2024) is zijn naam niet waard, met slechts 6 agendapunten. Alsof er in onze Stad niet meer punten zijn, waarover de gemeenteraad geraadpleegd kan worden. Een typerende keuze om zoveel mogelijk informatie binnen de kamers van het schepencollege te houden. Stel dat een burger, laat staan een gemeenteraadslid er een andere mening of opinie op na zou houden, horror! We mogen ons dat niet voorstellen. Neen, hoe minder ze weten, hoe beter, zalig zijn de simpele der geest, weet je wel… 

In een rotvaart werden de punten bijgevolg gestemd… en dan kwam de varia-ronde. 


🔍 Transparantie en antwoorden zijn essentieel

Wie dacht dat we met Pro Nieuwpoort genoegen namen met enkele halfslachtige antwoorden via de pers, was eraan voor de moeite. Ik vroeg het woord en begon mijn vragenronde over de ontwikkelingen in het dossier van het WZC De Zathe. De bekende verdedigingstactiek kwam als vanouds boven. Moeilijke vragen? Daar antwoorden we gewoon niet op… Aandringen? Dan verwijten we u gewoon aan dorpspolitiek te doen. Een kritische vraag stellen? “Meneer Vermote kent zijn dossier niet…” Helemaal juist! En daar nijpt net het schoentje… Meneer Vermote zou het dossier inderdaad veel beter kunnen kennen. Maar als het bestuur weigert om op de vragen te antwoorden, dan wordt dat wel wat moeilijker. 


Als er constant geweigerd wordt om mijn vragen te beantwoorden in de gemeenteraad, rest er mij nog één optie en dat is de antwoorden officieel per mail aan te vragen. Jammer van het tijdverlies, maar goed, dan volgen we maar die weg. Ik laat mij hierdoor niet ontmoedigen, laat staan afschepen. De vrijdag na de gemeenteraad is mijn mail vertrokken, met de vraag ALLE informatie over dit dossier over te maken. Het zal nu hoogstwaarschijnlijk 8 dagen wachten zijn om de informatie te ontvangen. 


📩 Onbeantwoorde vragen over WZC De Zathe

Hopelijk kan ik op basis van de ontvangen informatie een antwoord vormen op de volgende vragen die tot nu toe onbeantwoord bleven:


  1. Beantwoordde het bestek aan de wettelijke vormgeving?

  2. Welke 3 firma’s werden aangeschreven? 

  3. Waarom werd er maar een termijn van 2 weken toegepast? 

  4. Werd de toewijzingsprocedure correct toegepast?

  5. Hoe zullen ze de huidige problemen binnen het WZC aanpakken?

  6. Waarom werd er een termijn van 4 jaar vastgelegd?

  7. Waarom is er een mogelijkheid om na 4 jaar nog eens 2x twee jaar te verlengen?

  8. Waarom gaat een ander woonzorgcentrum akkoord om zijn management uit te lenen?

  9. Blijft het WZC in handen van Stad Nieuwpoort?


🔔 Alarmbellen rondom de audit van WZC De Zathe

Maar terug naar de gemeenteraad, toen bleek dat degene die de audit had uitgevoerd ook de opdracht werd toegewezen, gingen bij mij toch alle alarmbellen af. 

Akkoord, er kan daar een zeer correcte en gefundeerde verklaring voor zijn. Maar geef me die dan ook, en wentel jezelf niet in stilzwijgen en antwoord vooral niet met: “Uw vragen laten mij eigenlijk koud”. Stel u voor dat een burgemeester dit antwoordt aan een gemeenteraadslid.  Wel dat is wat er gebeurd is…

Jammer, want uiteindelijk willen we allebei de beste oplossing voor de problemen in de Zathe. Draagvlak creëren in zo’n complex dossier is essentieel om het te doen slagen. Helaas is het draagvlak hier ver zoek en dit wegens gebrek aan communicatie en informatie.


💡 Een andere benadering voor WZC management

Naar onze bescheiden mening verdient het woonzorgcentrum een fulltime management. Iemand die dagdagelijks op de werkvloer staat en de verzuchtingen en problemen direct en gericht kan aanpakken. Iemand die op de payroll van Stad Nieuwpoort staat en in een directe lijn kan samenwerken met het bestuur. De repliek zal zijn: “Ja, maar, we hebben al eens een vacature opengesteld, zonder succes”. Klopt, maar dat was meer dan 3 jaar geleden. Als we dan toch zoveel geld uitgeven aan een extern management, kunnen we gerust een meer dan correcte verloning voorzien om zelf iemand in dienst te nemen en zo de job aantrekkelijk te maken. Want dat het een grote uitdaging zal zijn om de trein op de rails te krijgen, daar is iedereen het over eens. Je weet wat ze zeggen: if you pay peanuts, you get monkeys. 

Opnieuw een externe oplossing zoeken voor een intern probleem, dat al 6 jaar aansleept… 


🌟 Conclusie: Een gemiste kans!

Het lijkt me vooral oude wijn in nieuwe zakken. Laten we niet kiezen voor de gemakkelijke weg, maar voor wat het beste is voor de bewoners en medewerkers van WZC De Zathe .


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page