top of page

Vernietigende audit over WZC de Zathe

Bijgewerkt op: 15 feb.

Even terug naar de gemeenteraad van 25 januari 2024. In het varia-gedeelte vroeg raadslid Nicolas Vermote naar een kopie van het auditverslag van de Zathe. Dit naar aanleiding van de vele opmerkingen en klachten die hij had ontvangen over de werking van het woonzorgcentrum en het gerucht dat de ronde ging over een uitgevoerde audit.


De vraag lag gevoeliger dan verwacht. Tot driemaal toe weigerde de burgemeester om het auditverslag over te maken aan raadslid Vermote. Een flagrante schending van artikel 29 paragraaf 1 van het decreet lokaal bestuur. Daarin staat dat raadsleden inzagerecht hebben op alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen. Wat stond er in die audit dat het daglicht niet mocht zien?


Op dinsdag 30 januari stuurde raadslid Vermote vervolgens een mail naar de algemeen directeur met de vraag een kopie van het auditverslag te ontvangen. Pas op maandag 5 februari, dus 11 dagen na de vraagstelling in de gemeenteraad, kreeg raadslid Vermote het antwoord dat een kopie van het verslag ter beschikking lag bij de algemeen directeur.


Bij het doornemen van dit “vertrouwelijk” auditverslag, kon deze slechts met 1 woord omschreven worden: VERNIETIGEND. Gezien de vertrouwelijkheid van het verslag mag er niet uit geciteerd worden, maar dat er dringend actie ondernomen moet worden, staat als een paal boven water.

De volgende vraag rijst: waarom is dit document vertrouwelijk? Er komen namelijk geen persoonsnamen in voor! Is dit een wanhopige poging van het schepencollege om deze audit niet aan het grote publiek kenbaar te maken? 


Sinds het uitbreken van het schandaal in 2017 is het nooit meer rustig geweest in WZC De Zathe. Het ene wanbeleid volgde het andere op en de politieke verantwoordelijken stonden erbij en keken ernaar. Want laat ons eerlijk zijn: de politieke verantwoordelijken zijn er in dit geval toch wel heel goedkoop van af gekomen. Er werd geen verantwoordelijkheid genomen: de directeur van het WZC wordt tot op heden en voor onbepaalde tijd op verplicht betaald “verlof” gestuurd en bij de politieke bestuursploeg was plots niemand nog verantwoordelijk voor het WZC, niet in het verleden, en al zeker niet in het heden. Het gebrek aan durf en vooral aan het nemen van beslissingen én de verantwoordelijkheid, zorgen ervoor dat de stad in die 6 jaar tijd al om en bij de 1,2 miljoen euro aan 4 verschillende crisismanagers heeft betaald. Het doorbetaald salaris van de rusthuisdirecteur is dan nog buiten beschouwing gelaten. Wetende dat de eindmeet in dit dossier bijlange nog niet in zicht is, houden we ons hart vast voor het eindsaldo.


1,2 MILJOEN EURO!! Laat dit even bezinken. Om dan vast te stellen dat er NIETS, maar dan ook helemaal NIETS verbeterd is. Weggesmeten geld dus. Sterker nog, de audit die nu werd uitgevoerd, concludeerde dat de situatie nog slechter is dan in 2018, toen we ook een evaluatierapport mochten ontvangen.


Zijn dit de mensen die wij opnieuw het vertrouwen moeten geven om de problemen in het woonzorgcentrum op te lossen? Ik denk het niet. We zijn 6 jaar verder en nog steeds is er geen spoor van verbetering merkbaar. 


De personeelsleden doen dagelijks meer dan hun best, het zijn echte helden. Het is echter duidelijk dat ze op hun tandvlees zitten. Hun getuigenissen over problemen met de uurroosters, de hoge werkdruk, gebrek aan duidelijke sturing en leiding, zijn niet meer te negeren. Het personeel voelt zich niet gehoord en in de steek gelaten...


En toch, toch geven de personeelsleden elke dag het beste van zichzelf in het belang van de bewoners en hun collega’s. De medewerkers van de Zathe verdienen beter! De bewoners en hun familie verdienen beter!


Een mens begint te snappen waarom de CD&V deze audit liever niet aan het grote publiek kenbaar wil maken. Ze slagen er gewoon niet in om oplossingen te bieden voor de problemen van het woonzorgcentrum en houden dit dekseltje liever op het potje. 


Het laatste woord is hier nog niet over gezegd… De Nieuwpoortenaar heeft het recht om het auditverslag in te lezen, de vertrouwelijkheid moet opgeheven worden.


En laat één ding duidelijk zijn: Pro Nieuwpoort zal zich blijven inzetten voor de medewerkers en bewoners van woonzorgcentrum De Zathe.





0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page